احتمالا شما میتوانید کارخانه هایی را پیدا کنید که از PLC استفاده نکنند ، ولی مسلما کارخانه ای پیدا نمیشود که از الکتروموتور استفاده نکرده باشد.
موتور داهلندر
در این مقاله قصد داریم شما را با موتورهای داهلندر که نوعی موتور القایی چند سرعته است، آشنا کنیم.
در آغاز انقلاب صنعتی، تقاضای زیادی برای نیرو و ماشین آلاتی وجود داشت که مطابق با نیازهای صنعت باشد، به همین دلیل دانشمند بزرگی به نام نیکولا تسلا موتورهای القایی را اختراع کرد.
موتورهای القایی دارای مزایای بسیاری از جمله هزینه بسیار ارزان، راندمان بالا، ساختار مستحکم میباشد که قابلیت اطمینان آنها را افزایش می دهد و در نهایت می توان گفت که اصل کار یک موتور القایی بسیار ساده و منحصر به فرد است.
با این حال، با تمام مزایایی که برای موتورهای القایی ذکر شده است، یک نقطه ضعف جدی برای این موتورها وجود دارد و آن " سرعت چرخش ثابت " است.
کنترل سرعت موتور القایی مشکل است میتوان به عنان یک گزینه از موتور داهلاندر استفاده کرد.
به سادگی می توان گفت موتور داهلندر همان موتور القایی است با این تفاوت که دارای ویژگی خاصی است که می تواند برخلاف موتور القایی (سرعت ثابت) با دو سرعت متفاوت کار کند.
بنابراین، میتوان گفت که تنها چیزی که از یک موتور داهلندر نیاز داریم ، استفاده در برخی کاربردهایی است که به موتورهای دور متغیر نیاز دارند.
اصلول کارکرد موتور داهلندر
همانطور که قبلاً گفتیم موتور داهلندر چیزی جز یک موتور القایی دو سرعته نیست و از معادله زیر می توان دریافت که سرعت موتور القایی را می توان با تغییر:
- فرکانس منبع تغذیه
- تعداد قطب ها در سیم پیچ موتور.
Motor Speed (rpm) = 120 x (F/P)
جایی که
F فرکانس توان ورودی بر حسب هرتز است
P قطب موتور است
ایده پشت موتورهای Dahlander این است که آنها می توانند با تغییر پیکربندی سیم پیچ های الکتریکی، اضافه کردن یا حذف غیرمستقیم قطب ها و در نتیجه تغییر سرعت روتور، به سرعت های مختلفی دست یابند.
قطب ها را می توان با نسبت 1:2 تغییر داد و بنابراین سرعت را نیز می توان در 2:1 تغییر داد.
سیم پیچ استاتور موتور داهلندر از شش سیم پیچ تشکیل شده است. سیم بندی به روش های مختلف، سیم پیچ را می توان به تعداد جفت قطب های مختلف داد.
به طور معمول، پیکربندی الکتریکی سیمپیچها از یک اتصال مثلث به یک اتصال دو ستاره (یا برعکس) به منظور تغییر سرعت موتور تغییر میکند.
مزایا و معایب موتور داهلندر
موتورها با قابلیت تعویض قطب معمولاً در کاربردهایی استفاده می شوند که کنترل های دو سرعته ضروری است.مانند آسانسورهای دوسرعته با سیستم کنترل سرعت کنتاکتوری که در حال حاضر از سیستم VVVF یا درایو استفاده میشود
برخی از کاربردها معمولی برای این نوع موتورها عبارتند از:
- پمپ ها، که در آنها از دو سرعت می توان برای کنترل جریان خروجی استفاده کرد.
- فن ها، برای دریافت خروجی جریان هوا متغیر.
- کاربردهای آسیاب.
- جرثقیل ها، که در آن می توان از دو سرعت در کاربردهای بالابر استفاده کرد: یک سرعت برای حرکت مواد و دیگری برای قرار دادن مواد نگه داشته شده در بالابر.
مزیت اصلی موتورهای داهلندر این است که در مقایسه با سایر سیستم های کنترل سرعت مانند درایوهای فرکانس متغیر ، عملکرد ساده تری دارند ، زیرا نیاز به سیستمهای کنترلی پیشرفته ندارند و کار با آنها برای افراد آماتور ساده تر است.
این سیستم در مقایسه با سایر روش های کنترل سرعت موجود بسیار ساده تر و آسان تر است.